钢铁在减少建筑物二氧化碳排放中发挥的作用

Terrence Busuttil
世界建筑用钢项目主管

2019年12月12日

从现在到2050年,世界人口将增加20亿,总人口将超过95亿,城市人口比例将增加10个百分点,达到68%,人口增长大趋势将持续支撑对建筑、基础设施行业以及钢铁的需求。

鉴于这些大趋势需要由建筑行业提供支撑,有一点值得我们关注的是,当前,建筑物运行时期的二氧化碳排放占全球二氧化碳排放的28%。.[1].

到2050年,随着建筑转向零碳排放运行,二氧化碳排放将大幅降低,而钢铁材料将在推动建筑迈向零能耗转型中发挥核心作用。

下列是钢铁材料在建筑向零能耗转型中占据一席之地的四大原因:

1. 能源效率—钢铁材料在能源效率中发挥的作用在于能够连接并传输可再生能源,例如用作屋顶太阳能板的钢支架、屋顶集成太阳能集热器和地热能桩等。
  2. 质量-钢在需要的时候可以迅速储存/释放热量。例如,相变材料可用做地板、墙壁或天花板,以捕获和存储热能,使室温恒定,降低能源需求。
  3. 气密性—钢夹芯板和钢窗有助于保持建筑物的气密性,减少热损失,节约能源。
  4. 可持续性—钢铁可按特定尺寸或模块在工厂预制,在需要的时候为作业现场提供组件,钢铁易于拆解和交替使用的特性意味着未来不需要制造更多新的钢铁,作为无机材料,钢铁可无限次循环利用且不破坏特性意味着未来对初始原材料的需求将会降低。

Source: Life Cycle Cost-Efficient Near Zero Energy Hall Building for Nordic Climate, Jyrki Kesti, WBC2016

建筑用钢项目是由世界钢铁协会发起的市场开发项目,旨在传播钢铁在建筑领域应用的优势,并邀请建筑行业的利益相关方参与到项目中来。世界钢铁协会会员单位浦项制铁的INNOVILT项目和安赛乐米塔尔的Stelligence项目是两个展示如何向利益相关方传播积极信息的优秀案例。

我们相信,到2050年,钢铁材料将在建筑实现零碳排放方面发挥关键作用。请登录constructsteel.org了解更多项目动态。欢迎读者们积极留言!

______________________________________

[1] 建筑目前占全球能源相关碳排放的39%: 其中28%来自运行时期及加热、冷却和供电所需能源产生的排放,剩下的11%来自材料和建设。(https://www.worldgbc.org/embodied-carbon)

The article displayed various roles that can be undertaken by steel, as far as I am concerned I am trying to understand why the role of steel is limited in renewable energy sector? Are there any limitations which are inherent in steel that can't be changed for its usage which you can think of. I would like to have some literature so that I could work on.

avatarB Pradeep Reddy2020-1-17 2:59:32Reply

Thank you for the question, Mr Reddy. The role of steel in ZEB’s concerns the role of passive and active technologies; its role is not constrained to the production of renewable energy only. The key issue for a ZEB is energy conservation (e.g. thermal insulation, airtightness or energy efficiency) and energy production (e.g. renewables). Indeed the technologies of energy conservation, including thermal insulation (e.g. sandwich panels) and airtightness (e.g. metal window systems) are all examples of steel applications that do not contribute to the generation of renewable energy but help in reducing energy costs and CO2 emissions.

avatarTerrence Busuttil2020-1-30 11:20:33Reply