钢铁博客:钢铁行业安全生产日与新冠疫情大流行

Carlos Martínez

安全与职业健康经理

2020年10月12日

2020年,对于钢铁行业来说是充满挑战的一年。一方面,我们亲眼目睹了在新冠疫情期间人员和经济的损失对我们当前生活方式产生的严重影响,另一方面,我们都积极参与应对和缓解新冠疫情带来的影响。在这过程中我们吸取了许多教训,但更重要的是,如何将这些新的经验教训转化为实际行动。

今年,由于新冠疫情大流行,钢铁行业安全生产日活动将有所不同。正常情况下,安全生产日活动定在每年的4月28日,与国际劳动组织的生产安全与健康日活动同期举行。活动期间,会员企业将会执行特别安全排查工作,排查范围是造成本行业严重安全事故的五大常见原因:运转中的机械设备、高空作业、坠落物体、厂区内的交通事故和工艺安全事故。

这就意味着车间是生产日活动举行的关键所在,然而在目前全球大流行情况下,在车间进行安全排查工作显然是不切实际的。考虑到这一点,我们将钢铁安全日活动推迟到10月21日。这也是连续第二年,我们要求会员企业关注工艺安全事故,让员工认识到每个人都必须采取灵活的方式处理问题,同时将企业认为可实施的排查安全工艺事故的方法告诉我们。

工艺安全事故在许多方面值得会员企业关注,并认识到下列几点:

1. 工艺安全事故与个人安全事故产生的原因有所差别。通过追踪误工工伤率的方法并不能说明问题。然而,通过卓越的操作和维护,防止有害物质或材料的泄露将有助于我们理解并管理工艺安全事故风险。
  2. 要改变企业绩效,就需要改变企业模式。例如,消除企业内部任何关于指责文化的因素,它们可能会妨碍从事故中进行有效地学习。要做到这一点,就需要转变一种观念:“安全”不是指没有事故发生,而是共同致力于控制整个生产安全过程的承诺。成功来自于确保企业高层询问并倾听员工的意见,从而识别和理解员工的真正安全需求,而不是简简单单地认为安全管理就是告诉员工该做什么。
  3. 随着我们努力从根本上减少二氧化碳排放的同时,钢铁行业也在不断推进转型升级,随之而来的可能是引发新的安全风险。例如,从工艺安全管理的角度看,使用氢气会产生什么影响?

在世界钢铁协会会员企业的钢厂内部,十分重视对新冠疫情的正确防控管理。但是,我们仍然需要不断提醒自己,“常见的”安全和健康风险仍然存在。

感谢各会员企业对2020年钢铁行业安全生产活动日的支持,期待你们今年都有好的表现。

We really need to take more care of employees and contractors during the pandemic phase considering the higher risk in any activity. People are afraid of the virus, dismiss it because of the economic situation, and at the end put their safety at risk. Leaders have an important role in checking the emotional condition of each one in their team before releasing them to work, especially in the production areas. It is really time to think in terms of people and not only follow procedures.

avatarLeila Kauffmann2020年10月12日 下午9:17:19Reply

Big money is now allocated for hydrogen usage in iron and steelmaking. A huge risk is the usage of water in combination with liquid steel. Alternatives like ionic liquids are already available. This alternative to explosive water could avoid hundreds of heavy incidents every year. But for safety there is to little money available, obviously.

avatarHans-Jörg Krassnig2020年10月13日 下午1:07:37Reply

Health, wellness, safety and environment - are essential in industrial organizations, especially in the mining & metals industry. Business leaders, mentors and industry experts must ensure good compliance by every stakeholder within the workplace and beyond to achieve zero fatalities, mishaps and losses. This is a shared obligation to promote a culture of clean, safe and productive workplace, or rather an ecosystem with zero tolerance for any unhealthy, risky and substandard practices. Let us all pledge and commit to coming to work in the fittest condition, and promote circular health and wellness systems in the iron & steel industry. Together for a cleaner, healthier and happier workplace.

avatarIqbal AZIM2020年10月13日 下午1:33:22Reply