生命周期评价

A life cycle approach is the only way to establish the true environmental performance of any given product.

气候变化和自然资源的可持续利用是当今社会所面临的主要挑战之一,因此也成为政界的首要环境议题,并且在可预见的未来仍将是首要议题。

人们已经认识到产品设计和消费行为可以影响产品的整体环境表现及使用效率。 产品生产商更加密切关注产品的生产、使用和报废环节,这已成为材料选取过程中一个日益重要的因素。

在用于评估材料及消费产品的环境、经济和社会绩效(包括其对气候变化和自然资源的影响)的工具和方法中,生命周期评价(LCA)提供一种全面性的分析方法,将产品在生产、使用和报废等所有阶段的潜在影响都予以考虑。

开展该此类分析工作的关键,是要意识到生命周期方法是评估产品对环境影响的最佳途径,因而也是帮助社会在选材及其经济性方面作出明智决定的最佳方法。 单纯地关注产品生命周期中的的某一阶段(如材料生产)的环境影响会歪曲事实,因为这可能会忽略生命周期中另一个阶段(如使用阶段)所增加的影响。

基于合理的方法和透明的报告体系的LCA,是协助决策制定的重要工具。

Life cycle assessment

生命周期评价

LCA的工作程序属于国际标准化组织(ISO)14040 系列标准之一。LCA将产品生产过程、这些过程所用原材料的提取、用户对产品的使用和维护、产品报废(回收、再利用或废弃),以及各个环节之间不同运输方式带来的环境影响都予以考虑。

LCA的使用日益广泛,越来越多的国家或地区建立起了覆盖主要行业的数据库,许多制造行业的组织机构设有专门的LCA工作部门,市场上也有越来越多的LCA软件包。如今LCA也是大学开设的一门课程。

世界钢铁协会的LCA工作

作为全球钢铁行业的组织,世界钢铁协会在提供最可靠、最准确的钢铁行业LCA信息方面地位独一无二。

钢铁的市场应用广泛,是众多产品(如用于汽车、建筑和包装行业)的主要组成材料。在早些时候,钢铁行业就意识到建立合理的分析体系以收集世界生命周期清单分析数据(LCI)、支持市场开发和满足用户需求的必要性。我们为开展LCA工作或应用LCA的公司制定了一套完整的指南,建议在进行LCA 研究和资料披露时均采用最高标准。这是为了防止将复杂的问题进行简单化、片面化地分析,这在使用LCA对替代材料进行对比分析时尤为重要。

世界钢铁协会自1995年起开始通过世界各地的会员公司收集LCI数据,并启动了世界钢铁协会的LCI分析方法和研究工作。世界钢铁协会的分析方法为世界范围内的环境效率衡量工作提供了一个共同的基础。LCI数据把钢铁产品“从摇篮到大门”的输入(资源利用、能源)和输出(环境排放)方面的信息进行量化,而这些输入和输出源自:

• 资源提取和材料的回收利用
  • 出厂前的钢铁产品生产
  • 产品报废后钢铁的回收和循环利用

这些数据在世界范围内的LCA研究中得到应用,不仅包括各个行业,还包括大专院校(通常受行业和政府委托开展LCA研究以帮助其决策),以确保作出明智的选材决定。世界钢铁协会的LCA研究工作有助于找出提高钢铁行业生态效益的方法。

世界钢铁协会第四次LCI数据收集工作于2017年结束,收集工作旨在:

• 为全世界的钢铁产品提供最新的可靠LCI数据
  • 在新的数据库中增加钢铁厂的覆盖范围
  • 为更多的钢铁产品设立覆盖全球的LCI数据

因为该活动不断重复进行并随着时间的推移而改进,LCI的框架同样可作为钢铁行业衡量自身发展的有力工具。全球已有约37家公司参与到2017年的数据收集工作中。

世界钢铁协会的LCA方法和LCI数据有助于钢铁行业:

• 向钢铁用户及其下游用户提供信息
  • 了解钢铁为改善各种应用产品的整体环境表现而作出的贡献
  • 支持技术领域的评估活动(环境改善项目的对标、定位和先后顺序)
  • 开展影响评估工作,以减少本行业各流程对环境的影响,并与用户密切合作,以了解用钢产品在其整个生命周期内对环境的整体影响
  • 使大众更加了解选用钢铁产品所带来的整个生命周期中的环保效益,以及钢铁产品在哪些地方可以有效改善环境效益

LCA同时在公司的内部工作中发挥重要作用,包括环保业绩和温室气体排放的汇报、市场开发和销售支持,以及确保适应相关法规以及自愿减排行动(如环保产品标识)。

全球钢铁行业的LCA工作

世界钢铁协会LCA 专家组于1998年建立,它开展专项工作以改进世界钢铁协会的LCA体系,并使该体系与其它区域性的工作保持一致。本论坛同时旨在:

• 收集并提供全行业的钢铁产品LCI数据
  • 把LCA及相关领域的发展情况告知会员公司
  • 向用户和市场提供相关信息
  • 通过LCA分析方法证明使用钢铁产品可带来的环保效益
  • 推广LCA应用工作中的好经验

专家组的工作重点,是使LCA评估流程中的所有利益相关方都参与进来,以便在市场推广和与替代材料的竞争中更好地利用LCA这一工具。

未来展望

世界钢铁协会有明确的使命,在未来几年将实现以下目标:

提供详细信息,以便把钢铁产品在不同行业中的环境影响加以量化并得到理解,也有助于应对钢铁行业受到的环境指责。

• 将LCA专家组定位为钢铁行业LCI数据和LCA分析方法的最权威的资料来源
  • 提倡使用LCA 以推广“全生命周期”思维,支持相关政策和决策工作
  • 继续与其它行业(尤其是金属行业)商讨和协调,以帮助提高LCI数据和LCA方法的可信度,同时确保在分析中保留那些如实反映钢铁产品对环境产生积极影响的要素
  • 在用户分析其含钢产品的环境影响时,向其提供准确信息

如果您在开展生命周期评价研究,登录官网填写数据申请表以获得世界钢铁协会的LCI 数据。

Life cycle assessment

worldsteel’s LCA methodology and LCI data helps the industry to:

• provide up-to-date and consistent LCI data for steel products to our customers, as well as their customers, the consumer, stakeholders, academics and governments
  • increase public knowledge of the life cycle environmental benefits of using steel in applications and where it can be effective in improving environmental performance
  • understand the contribution of steel to the environmental performance of product systems in different applications
  • understand the performance of steel in relation to competitor materials
  • support technology assessment (benchmarking, determination and prioritisation of environmental improvement programmes)
  • increase the coverage of steelmaking sites within the new datasets
  • determine global LCIs for additional steel products
  • carry out impact assessments to reduce the impacts of their own processes on the environment and to work closely with their customers to gain knowledge about the total impact of steel-using products on the environment, over the complete life cycle.

LCA plays a vital role in companies’ environmental and greenhouse gas reporting requirements, marketing and sales support, and ensuring compliance with regulations and voluntary initiatives such as environmental product declarations.

Contribute, improve and communicate

worldsteel started collecting LCI data in 1995 and now collects data on an annual basis. The sixth LCI database was completed in 2019.

As the exercise is repeated and improved over time, the LCI framework can also be used as a powerful tool for measuring progress by the steel industry. Thirty-four companies worldwide participated in the data collection exercise for the 2019 data release, including data from 121 sites.

The data is reviewed annually and updated with the latest upstream datasets available. Steel company production data is added to and refreshed each year to ensure it is less than 5 years old.

New companies are joining the data collection each year and worldsteel strongly encourages this trend.

Future mission

worldsteel has a clear mission to achieve the following objectives in the coming years:

• provide updated information so that the environmental implications of the use of steel within different sectors can be quantified and understood as well as to support responses to environmental claims against steel.
  • LCI data and all related documents are available via worldsteel.org. If you are carrying out an LCA study, you can fill in the data request form at worldsteel.org.
  • maintain and develop the LCA Expert Group’s position as the most authoritative source for steel LCI data and LCA methodology.
  • advocate for LCA to be used to promote life cycle thinking, to support policy and decision-making.
  • provide customers with accurate information as they analyse the environmental impacts of their products that contain steel.